Στρες και εγκυμοσύνη: Ποιες οι συνέπειες στην υγεία του παιδιού; 

H ψυχική υγεία της εγκύου μπορεί να έχει αντίκτυπο στη μετέπειτα ψυχολογία και συμπεριφορική υγεία του παιδιού, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ευρήματα μιας νέα μελέτης που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία στο περιοδικό «Psychological Bulletin».

Τα συμπεράσματα προήλθαν από δεδομένα 55 προγενέστερων μελετών, με περισσότερους από 45.000 συμμετέχοντες συνολικά. Όλες οι μελέτες μέτρησαν την ψυχολογική δυσφορία των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του στρες, της κατάθλιψης ή του άγχους. Στη συνέχεια, μέτρησαν συμπτώματα ψυχικής υγείας των παιδιών τους, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ή η επιθετικότητα.

Η ταυτότητα της έρευνας

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες που είχαν αναφέρει άγχος και κατάθλιψη στην διάρκεια της είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν παιδιά με περισσότερα συμπτώματα ΔΕΠΥ ή που παρουσίαζαν επιθετική ή εχθρική συμπεριφορά. Αυτό που έχει ενδιαφέρον ήταν επίσης το γεγονός πως το συμπέρασμα ίσχυε καθολικά, δηλ. και για αγόρια και κορίτσια. Το αποτέλεσμα ίσχυε ανεξάρτητα από το αν τα παιδιά ήταν αγόρια ή κορίτσια και επιπλέον ίσχυε για τα παιδιά όλων των ηλικιών: της πρώιμης παιδικής ηλικίας (2-5 ετών), της μέσης παιδικής ηλικίας (6-12 ετών) και της εφηβείας (13-18 ετών). Ωστόσο, η επίδραση ήταν ισχυρότερη στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Tα συγκεκριμένα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν πως οι ορμόνες του στρες που εκκρίνονται στην εγκυμοσύνη μπορούν να επηρεάσουν την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών.

«Τα ευρήματα αυτά προστίθενται στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η παροχή ευρέως προσβάσιμης φροντίδας και υποστήριξης ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ένα κρίσιμο βήμα για την πρόληψη των προβλημάτων συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία», επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης, Ιρέν Τουνγκ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Dominguez Hills.

 

Μοιραστείτε το